Bir süredir Objective-C ve iOS SDK üzerinde vakit harcıyorum. Bu süreci hızlandırmak ve daha net kılmak adına Stephen G. Kochan’ın Programming in Objective-C isimli kitabını Amazon’dan sipariş ettim.
Edineceğim herhangi bir Objective-C kitabından beklentim, gerektiği yerlerde referans oluşturmasıydı. Bu yüzden kitabı seçerken içeriğine ve içeriğin ne kadar detaylandırıldığına dikkat etmeye çalıştım. Alternatifler arasında en çok satılan, önerilen ve kaynak gösterilen Rochan’ın kitabıydı. Kitabın “What you will learn from this book” başlığını okudum ve sipariş ettim.
Başlıkta da belirtildiği gibi, örneklerten çok fundamental ağırlıklı bir kitapla karşılaştım. Geliştirme ortamanın kurulumundan başlayarak (xCode) giriş seviye olan bir geçişle birlikte ilerlemeye başladım. Daha önce çevirilmiş kitaplardan Java (Herbert Schildt) ve C++ (Robert Lafore) okumuş, öğrenmiş bir geliştirici olarak 25 sayfada “Sınıf, Nesne ve Methodlar” başlığını görmek beni şaşırttı. Döngüler veya karar yapılarından önce OOP kavramına giriş yapılması ilk başta garip, hatta biraz da saçma gelse bile, açıklamalarla birlikte bu düzenin daha doğru olduğuna kanaat getirdim.
Önceki OOP içeren kitap deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki; Stephen Kochan kitap bütünlüğünü çok iyi sağlamış. Zaten kitabın en başında da, asıl amacının bu olduğundan ve bir programlama dili öğrenirken/öğretirken bütünlülüğün kolaylık sağlayacağından bahsediyor. Burada bütünlülükten kasıt ise, yapılan örneklerin devamlılığının sağlanması. Sınıflardan bahsederken yazılan örneğin, tüm kitap boyunca geliştirilerek ilerliyor olması anlaşılabilirliği çok kolaylaştırıyor. Bu sayede hem bir sonraki konunun nerede kullanılacağını, ihtiyaçları ve birebir örneğe entegresini öğrenmiş oluyorsunuz.
Kitabın bana göre bir başka önemli noktası da, yazılan 10 satırlık “Hello World” kodunun her detayını bir seferde anlatmaya çalışmamasıdır. Bu sayede ilk 3 satırın şimdilik sadece kütüphane olduğunu bilerek ilerliyorsunuz ve bu durumun gerekliliği ya da detayları gereken bölümde ayrıca açıklanıyor. Bu sayede ne kafanız karışıyor, ne de kitabın odak noktası kayboluyor. Bir “Hello World” yapacaksak, bu örnekte ekrana/konsola/sayfaya bu mesajı nasıl basılacağını göstermek bence ilk adım için yeterli olmalıdır.
Sonuç olarak; bu kitaptan önce okuduğum kitaplar sürecin %80’inini hala geliştiriye bırakıyordu, bu kitap sayesinde bu oran %60’a düştü. Benim adıma, yazılacak olası bir programlama kitabı fikrinin yapısal temellerini oluşturdu.
Pek yakında iOS konulu yazılarda görüşmek üzere.
[…] süre önce Objective-C öğrenirken okuduğum kitap ile beraber yanda görünen O’Reilly baskısı olan kitabı da sipariş etmiştim: iOS […]