Serkan Cura bir mim göndermiş, konusu: Fanatiği olduğum yazılımlar. Fanatikliği pek sevmesem de; böyle güzel işler için kullanılması iyidir diye düşünüyorum. Geçelim yazılımlara.
Tarayıcı: Opera!
Günümüzde IE kullananların sayısı hatrı sayılır bir oranda olsa da, hala kullanıcılar Firefox kullanmaya sevkediliyor. Ama, nedense ben bu duruma bir türlü alışamadım! Firefox ve eklentileri hep bana soğuk geldi.
Eve intertim 2006 yılında geldi, ondan önce kısa süreli internet kullandığımdan tarayıcıyı pek takmıyordum. İnteret bağlantım olur olmaz tarayıcı arayışına başladım. Opera, Firefox, Safari, Netscape vs. derken hepsini yükledim.
Aralarından Opera’yı seçtim. Rss okuyucusundan, bookmark yedekleyicisine, eklentilerine, not kısmına, entegre dosya indirme yöneticisine kadar enfes özellikleri o gün beni kullanmaya sevketmişti. Pişman değilim! Bir gün Opera batarsa, ben eski sürümlerden devam ederim! Opera Resmi Sitesi
Güvenlik Yazılımları: Nod 32 ve Bit Defender
İnternete bağlandığında ilk bilgisayarım oldukça kötüydü. P3’e eşdere bir işlemciye sahip 256mb ram’i olan Veezy (Vestel) vardı. Bu donanımlar Norton, Panda gibi yazılımları kaldırmadığı için Avast denen, kendini antivirüs programı sanan şeyle yetiniyordum.
Sonradan Nod32 ve Bit Defender’ı fark ettim! İkisi de sistemi zorlamayan, sık güncellenen yazılımlar. Şu günlerde Nod32’yi kullansam da; Bit Defender Total Security’nin en az bunun kadar iyi olduğuna eminim.
İki yazılımın da ücretsiz (free) sürümleri var. Tam korumayı sağlamasa da, çok sorun yaratmayacaktır.
Dosya İndirme Yöneticisi: IDM ve Opera
Evinde internet olunca dosya indirmek de kaçınılmaz oluyor! Her ne kadar kotalı bir intertim olsa da, her daim indirecek bi’şeylerim olmuştur… İşte bu noktada yine Opera’nın önemi ortaya çıkıyor. Opera ile entegre bir dosya indirme bölümünün olması çok işimi görüyor. IDM kadar hızlandırmadığı ortada, fakat programı tarayıcı olarak düşünürsek, diğerlerine göre iyi iş yapıyor.
Son zamanlarda ise (yurtta kalırken) IDM merakı başladı. Internet Download Manager isimli yazılımın tarayıcılar ile birlikte çalışması, gerektiği yerde devreye girmesi beni kullanmaya teşvik etti. Hız olarak sanırım en iyisi. Sunuculara gönderdiği ‘get’ istekleri (rs’de çalışmaz) aktarım hızını en yükseğe çıkartıyor.
E-posta: ???
Benim hiç böyle bir yazılımım olmadı be Serkan!? Outlook ve ThunderBird yazılımları en çok kullanılanlar, biliyorum! Fakat hiç gerek duymadım böyle işlere girmeye.
5-6 senedir e-posta alışverişi yapıyorum, hala da gmail-hotmail-ymail adreslerimin sitesine girerim. Sanırım biraz hamallık. Sorun değil, ben halimden memnunum!
FTP: FlashFXP
İlk internet sitemi açtığımda (freenagers.com) ftp, host, domain; hiç bilmezdim böyle şeyleri. Zamanla oluştu. Aşkın diye bir yol gösterenim vardı, bilg. müh okuyor Denizli’de. Onu da internetten tanımıştım. Sağolsun biraz anlatmış, FlashFXP işini görür demişti. O zamandan beri FlashFXP kullanmaktayım.
Basit bir arayüze sahip olması ve önceden girilen siteleri kategorilendirirken çok yormaması hoşuma gidiyor. Diğer yazılımların ne durumda olduğunu pek bilmiyorum. Fakat hız konusunda çok far olduğunu da sanmıyorum. Yazılım ücretli, ayrıca 30 gün deneme şansınız var.
Video: Media Player Classic
WMP’den kurtulmak için neler denemedim ki: BS Player, Winamp, GOM.. Derken MPC ile tanıştım. Tüm codecleri içermesi ve bunları istediğiniz programda açılmasını sağlaması beni etkilemişti. WMP 11 sürüme ile birlikte tekrar WMP kullanmaya başladım.
Tabii MPC programını WMP’ye entegre ederek. Açamadığı dosya sürümü olduğunda güncellemek yeterli. Tek sıkıntı altyazılar ile çok fazla işlem yapılamamasıdır.
Bir mim’in daha sonuna gelirken, bu yazıyı yazmamı sağlayan Serkan Cura’ya teşekkür ederim!
Haydi gönderelim: RSS-EMS, TEAkolik, ve Esra bu mim sizlere gitsin! Esra’nın ilk mim’i olacak sanırım, yazmalısın ehe.
Teşekkürler.
Aşk olsun:D benim üçüncü mim im oldu seninkiyle beraber..inşallah kısa zamanda yazacağım 😀
Bilmiyordum ama Esra 🙂 Yurtta kalıyorum, internetim çok yavaş. O yüzden arama da yapamadım. Kusura bakma, hehe.
IDM olmazsa olmazlarım arasındadır. Kendisine aşkla kullanıyorum 🙂
[…] Yolladı: JunkChorn Ben Ne Diyorum: Adobe ne çıkarırsa, iTunes, Google Talk, Last.fm, Media Player Classic, […]
Opera’nın IDM kadar hızlandırmamasının nedeni onun bir indirme yöneticisi değil İnternet gezgini olması. Eğer o kadar hızlandırma yapmaya kalksa İnternet’te gezemezsin. E-postalarını da Opera ile yönetebilirsin, yalnız binlerce postanın kapanışı biraz yavaşlattığını söylemeliyim.
Bir de Nod32’yi değiştirmeni tavsiye ederim, ücretli Nod32 ile korunmuş bilgisayarı ücretsiz Antivir ile temizledik de. 🙂
Antivir’i deneyeceğim Ferhad 🙂 Teşekkürler.
Ogulcan, bendensin. Opera, IDM, FlashFXP, Media Player Classic. Isini biliyorsun. 🙂
Bir ara KMPlayer’ı deneyin. Zaten download sitelerinde KMplayer’ın kullanıcı göznde de 10/10 aldığınıg göreceksiniz. Kısayolları çok kullanışlıdır. Altyazılarla uğraşanlar için ğ,ü kısayolları vazgeçilmezdir. 😀
KMPlayer için: http://forum.indivx.net/showthread.php?tid=1077
Opera’nın alternatifi yok zaten.
Antivirüs olarakta F-Secure ya da AntiVir güzel. Ücretsiz, lisans derdi olmayan olarak AntiVir’i şiddetle öneririrm. Bence çokta iyi olmayana ama iyi görünen Nod32 muadili denebilir.