Hedeflerim ve Ben

H

Bu günlerde, 2-3 yıl önce görüştüğüm psikiyatristimin iğneleyici sözleri aklıma geliyor: “Sende, bilgisayar başında oturup kod yazacak bir hava yok!” İlk işittiğimde tatlı bir gülümsemeyle beraber; çok iddialı olduğunu düşünüyordum sözlerin.

Tabii hikayenin bir de evveli var: Tipik ön görüşme sonrası; her lise öğrencisine sorulduğu üzere, doktor bana ne okumak istediğimi sordu. Ben de “Bilgisayar Mühendisliği” dedim, o yaşlarda her zaman söylediğim gibi. Doktor da, Türkiye’de Bilgisayar Mühendisi ~= Yazılımcı/Programcı denklemini anımsamış olsa gerek, o gözlemini söylemişti bana. Denklem de apayrı bir tartışma konusu, o sonraya kalsın.

“Beni, en iyi ben tanırım” diye düşünerek, o zamanlar doktorun sözlerine pek itibar etmemiştim.  Şimdilerde ise, felsefeyi biraz geliştirdim: “Hala beni en iyi ben tanırım. Fakat bu, göremediğim yönlerim olmadığı anlamına gelmez” Yani; doktor, ilk bakışta hiç tanımadan henüz bilmediğim bir yanımı görüp bir tahminde bulunmuş olabilir. Belki de beni konuşturmak için hoyrat bir çıkış da yapmış olabilir. Ya da tüm bu süreç, bu gün onun söylediği şekilde olduğu için bunlar gözüme batıyor olabilir. Hepsi de ihtimal dahilinde. Fakat hayati öneme sahip bir konuda bu kadar duyarsız olmak benim hatam.

Sevdiğim bir hikayeyle devam edeyim: Siyanür, vücuda girdikten çok kısa bir zaman sonra metabolizmayı bozan bir maddedir. Bu yüzden olsa gerek; henüz Siyanür’ün tadıyla ilgili bir tanım yok. Adamın birisi çok uzun süredir Siyanür’ün tadını merak ediyormuş. En sonunda merakına yenik düşen adam siyanürün tadına bakmış ve ölmeden hemen önce intihar notuna “dili yakıyor ve acı bir tadı var” yazmış.

Yani anlatmak istediğim; çok önemli meselelerde inatçı ve meraklı olduğunuza kesinlikle değmez. Siyanür’ün acı değil de, ekşi bir tadı olduğunu ispatlamaya değer mi?

Kendimi bildim bileli -ki bu 10-11 yaşa tekabül eder- isteğim hep bilgisayar mühendisi olmaktı. Nereden etkilendim ya da kime özendim bilmiyorum. Zaten artık pek de anlamı yok. Çünkü, itiraf ediyorum: Bilgisayar mühendisliği ya da programcılık veya yazılımcı olmak bana göre değil. Kısaca, doktor ne amaçla söylediyse söylesin maalesef haklı çıktı!

Üniversite sınavlarına hazırlanırken, doktorun sözleriyle motive olduğumu hatırlıyorum. O günlerde faydalı inat olduğunu düşünerek yapıyordum. Şimdi ise o hallerime acı acı gülüyorum.

Peki nerede yanlış yaptım? Yani koskoca adam ne istediğini bilmez mi? Burada belirtmek istediğim bir nokta daha var: Mesleğin bana göre olmadığını düşünmemin sebebi, başarısız olduğumdan değil.  Zaten biraz tanıyan bölüm arkadaşlarım, sebebin bu olmadığını tahmin ediyorlardır.

Hatam, sanıyorum beklentilerimin yüksek olmasıyla alakalı. Hala sanıyorum diyorum çünkü bu noktaya varmak için benim hiç kolay olmadı. Bu süreçte farklı düşüncelere kapıldım. Bazen motivasyon sorunumun olduğunu, bazen başarısız olmaktan korktuğumu düşündüm. Geldiğim nokta ise bundan çok farklı. Ailem, okul ve diğer arkadaşlarım inanmak istemese de bu işi yapmaktan hiç keyif almıyorum.

“İyi ama yapabiliyorsun, biliyorsun” düşüncelerini de çok düşündüm. Dediğim gibi, mesele yapamamak değil. İnsanlar nefes alamadıkları için intihar etmezler. Ve intihar etmeye karar veren birisini maalesef, “bak ne güzel nefes alıyorsun, niye ölüyorsun?” diyerek ikna edemezsiniz.

Toparlamak gerekirse; kendi durumumu fark ettikten sonra, etrafımdaki çoğu kişinin yanlış mesleği/bölümü seçtiğini rahatlıkla gözlemleyebiliyorum.  Tek avuntum ise erken fark ettiğimi düşünmek. Çünkü henüz diğer işler için yeterli cesarete sahip değilim.

Hedeflerim ve ben bu şekilde. Sonuç:
Keşke böyle olmasaydı.

10 Yorum

  • Pek kendini hangi mesleğe uygun görüyorsun ? Ne yapmak istiyorsun bilgisayar mühendisliği değilse ? Kendini ille bir mesleğe uygun görmek gerekmiyor ama sonuçta bir şeyler yapıp hayatını kazanması gerekiyor insanın bunada meslek deniyor. Merak ettim bende bilg. müh. değil hangisi ?

    • Haklısın Göksel, güzel soru. Bunu da bir yazı haline getirip açıklamak lazım aslında 🙂
      Meslek ismi olarak düşünmedim ama pasif olacağım “oturup susup kod yazmak” bir iş istemiyorum.

  • Öncelikle Çok Begendim Yazını Ogulcan … Çok iyi bi tespit yaptıgını düşünüyorum … Umarım Hayatta Herşey istedigin gibi olur diye bitiriyorum =) Hyrlı gclr

  • Pek kendini hangi mesleğe uygun görüyorsun ? Ne yapmak istiyorsun bilgisayar mühendisliği değilse ? Kendini ille bir mesleğe uygun görmek gerekmiyor ama sonuçta bir şeyler yapıp hayatını kazanması gerekiyor insanın bunada meslek deniyor. Merak ettim bende bilg. müh. değil hangisi ?

    • “Mesleğe uygun görmek” kavramı sanki biraz karışık.
      Ben sadece yapmam gereken işin oturup kod yazmak olduğunu düşünmüyorum. Bu şekilde kendimi ve vaktimi gereksiz harcadığımı düşünüyorum.

  • benim dusuncelerim de maalesef seninkine paralel, maalesef diyorum cunku isini severek yapmıyorsun gibi. yakında pc muh mezunuyum ben de. ben de hep sorguluyorum yasamımı; farklı bir meslek bolum, insanlara/hayata daha yakın? bu meslegin gordugum kotu tarafı-part time calısıyorum, kucuk de olsa projeler gelistiriyorum- edindigimiz onca bilgiyi hayata uygulayamıyor olmak, paylaşamamak. diger bir yanı da bir projeye dalınca beynin neredeyse her tarafını kaplaması, ruyalarını bile. bir projeden cıkınca daha once okudugum bir kitaba filme goz gezdirince neredeyse hepsini unuttuğumu goruyorum ve bunu ister istemez proje gelistirmeye baglıyorum cunku cok odaklanma ve zaman istiyor, bilmiyorum bu soylediklerim belki salt benim icin boyledir belki benim planlayamayısımdan belki yeterli iradeyi gosteremeyisimden belki de hafıza bakımından kapasitesizligimden ama kod yazmadan evvel boyle degildi sanki. yine çalışırken pc başında insan gerginleşiyor, iletişime kapalı hala geliyor oyle ki telefonunuzun calması bile sizi kızdırabiliyor bolunme duygusu yuzunden hoş bir Allah’ın kulu sizi dusunmus aramıs ee mubarek ac su telefonu insan gibi konus hem hava alırsın degil mi ?

    kotu kod yazdıgımdan degil hatta senin kadar iyi sayılırım. bence hayat insanın dogru meslegi bulması icin cok kısa. umarım bu meslegin seni manen tatmin edecek bir yonunu-egitmen olmak vs- bulabilrsin

Oğulcan

Arşivler

Kategoriler