Halen aramızda kredi kartı numarasını internete vermeye(?) çekinen; sanal kart denen yeniliklerden uzak insanlar olsa da, internetten alışveriş oranı gün geçtikçe artıyor.
Bu gelişmeyi ben; Markafoni ve Limango gibi; birkaç yıl önce küçük bir kitle tarafından bilinen sitelerin, muhabbet arasında adı geçmesiyle (normalmiş gibi) fark etmiştim.
İnternetten ilk kez 6 yıl önce alışveriş yaptığımda bir sorun çıkmaması için 10 kez düşünerek hareket ederdim. İmkanlar oldukça kısıtlıydı.
Mesela; ürün arama motorları, fiyat karşılaştırmak için gerekli siteler ya da bir sorun çıktığında şikayet etmeyi göze alabileceğiniz bir platform mevcut değildi. Hatta, yalnızca Twitter üzerinden tweet yazarak (Bkz: HepsiBurada.com Twitter hesabı) sorun çözümü ise çok ütopik bir durumdu. Geldiğimiz noktada, işi hukuki bir ortama taşımak artık neredeyse son çare konumuna geldi.
Şimdi herhangi biri ürünü internetten alırken (genelde elektronik) nelere dikkat ettiğimi anlatmaya başlayım:
İndirimler, Ucuzluk, Sınırlı Stok
Bir ürünü, internetten almaya teşvik etmenin ilk kuralı fiyatlardaki düşüştür. Zaten e-ticaret denilen olay da işi internete taşıyarak fiyat kırıyor. Yani almaya karar verdiğiniz ürünün indirimde olması sizi cezbediyor ise, sadece karar verdiğiniz site ile sınırlı kalmayın. Tek tek site gezmek de işin doğasına (internet) uygun değil. Dolasıyla araya yine farklı amaçlarla hizmet veren internet siteleri giriyor.
Ucuzu.com, Cimri.com, AkAkçe.com ya da NeKadar.com bunlardan bazıları. Bu gibi siteler, temel olarak aradığınız ürüne, markaya, modele göre; internetteki onlarca alışveriş sitesinin ürün fiyatlarını -varsa- indirimlerini listeliyor. Siz de en popüler alışveriş sitelerinin (HepsiBurada, Vatan Bilgisayar gibi) fiyat karşılaştırmalarından kurtulup bambaşka bir ortama açılıyorsunuz.
Ben ürün aramak ve fiyat karşılaştırmak için Ucuzu ve Cimri ikilisini kullanıyorum. Sitelerin ikisi de, satış yapan mağazalara ait yorumlar ve eleştirilere de yer veriyor.
Onlarca Site, Sorunsuz Alışveriş
Firmaları eledikten sonra yaşanılan ilk sorun elbette ki doğru firmaya karar vermektir. 3’er lira farkla satış yapan onlarca siteden en ucuzunu seçmek genelde zararınıza olacaktır. Bu aşamada yine devreye internet ve biraz önce adı geçen ürün arama motorları devreye giriyor.
Alacağınız ürünün fiyat durumu, stok bilgisi, kargo aşamaları gibi durumları değerlendirmeye alarak bir seçim yapmak en uygunu olacaktır. Bunun için yine ürün arama motorlarını kullanmanızı tavsiye ediyorum. Stokta olan, -mümkünse- ücretsiz kargo hizmeti veren firmaları seçtikten sonra -zaten geriye 5 tane kalır en fazla- sıra geldi aralarından bir tanesini seçmeye.
Sorunsuz bir alışveriş için son ve en önemli nokta firmaya karar vermek. Bu noktada ilk olarak ürün arama motorlarındaki mağaza bilgilerine ve gelen yorumlara bakmanızı öneririm. Sonrasında ise, firmalara yönelik yorumların yer aldığı NeredenAldın.com ve yıllardır hizmet veren ŞikayetVar.com üzerinden daha önce alışveriş yapanların genel şikayetlerini okumanızı tavsiye ederim.
Varsa sözlükleri, kullanıyorsanız Friendfeed, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlardaki yorumları sormadan ve okumadan hareket etmeyin.
Olası problemlerde; önce firmaya daha sonra ŞikayetVar.com gibi sitelere ve son olarak da hukuki yollara başvurmanızı öneririm. Elbette ki hiç olmaması dileğiyle.
Ayrıca:
– Sanal kart, internetten alışverişin olmazsa olmazlarındandır, kullanmayı mutlaka öğrenin ve kullanın.
– Kargo firmalarından doğan aksaklıkları, alışveriş yaptığınız sitelere yüklemeyin.
– Satış sözleşmesini, iade koşullarını ve sitenin güvenlik durumunu incelemeden asla alışverişe onay vermeyin.
– Aldığınız ürünlerden sonra, adı geçen sitelere yorum bırakmayı ve sizden sonrakileri firmayla ilgili olarak gerek iyi, gerekse de kötü yönleriyle bilgilendirmeyi ihmal etmeyin.
– En ucuzu en iyisi değildir, unutmayın.
– En önemlisi tüketici haklarınızı bilin ve gerektiğinde haklarınızı talep etmekten çekinmeyin.
Zararsız ve keyifli nice internet alışverişleri yapmanız dileğiyle.
(Mektup bitirir gibi oldu değil mi ya da e-mail işte)