Senin Yaptığını Çorumlu Yapmaz

S

Neredeyse tüm hayatım Ankara’da geçse de, nufüs kağıdında kütük Çorum gözüküyor.  Çorum’dan ya da Çorumlu gözükmekten rahatsızlık duyan birisi değilim. Fakat Çorum’a hayatım boyunca 1 ya da 2 kez gittiğim için, yaşam tarzı ve kültür olarak Ankaralı sayılırım. Dip not: Ailem de benim gibi Ankara’da doğup yaşadığından ötürü yine Ankaralı sayılırım.

Zaten mesele Çorumlu olmak değil. Çorum mevzusu gündeme geldiğinde, laf lafı açar ve başlıktaki söz akla gelir. Arkadaşlarım da sorarlar: “Yahu şu, ‘senin yaptığını çorumlu yapmaz‘ muhabbeti nereden geliyor, hele bi’ anlat da öğrenelim.”

Söz ve hikaye Çorum’dan çıkmadır fakat hikayenin aslı ve sözün söyleniş amacı farklıdır.

Zamanında Anadolu’da halktan vergi, sahip olduğu hayvanlarına bakılarak alınırmış. Geneli hayvancılıkla ve çifçilikçe geçinen köylü halk için sıradan yöntem yani. 3 koyunu olan şu kadar öder, 5 inek sahibinin ödeyeceği vergi falanca fiyattır gibi.

Vergileri almakla yükümlü kişi Çorum’da bir köye gider ve evin kapısını çalar. Kapısı çalan kişi, gelenin vergi almak  için geldiğini bilir. Biraz hoş sohbet sonrası adam köylüye ne kadar malı olduğunu sorar. Köylü ise 1 koyunu olduğunu söyler. Kontrol etmek için ahıra bakarlar, gerçekten de köylü 1 koyuna sahiptir.

Vergiyi tahsil etmek için içeri geçerler, adam emin olmak için bir de evi gezmek ister. Köylü evi gezdirirken, adamın gözüne çift yorganla kapatılmış bir yatak ilişir. Kuşkulanan adam, yatakta ne olduğunu sorar. Köylü de, babasının rahatsız olduğunu ve yattığını söyler.

Biraz sonra yataktan, insandan gelmesi mümkün olmayacak sesler gelir ve adam tekrar sorar. Bu kez köylü babasının inlediğini söyleyip, adama merak edilecek bir şey olmadığını anlatmaya çalışır. Fakat adam inanmaz ve yorganı açar, yatağın içinde 1 koyun yatmaktadır. Yazıya konu olan söz, bu hadisenin hemen ardında söylenmez.

Aynı adam, vergi tahsili için bu kez Kayseri’ye gider. Yine bir eve girer, benzer bir manzarayla karşılaşır. Bu kez erken davranarak köylüye ne olduğunu sorar. Hikaye ya işte, adam da aynı şekilde babasının rahatsızlandığını söyler. Adam inanmaz ve yorganı açar. Bu kez koyundan farklı olarak yorganın altından bir eşek çıkar. Bunun üzerine de vergiden kaçırdığını ortaya köylüye dönen adam:
– “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz, o koyuna babam demişti; sen eşeğe babam diyorsun” der.

O günden sonra sözün ilk kısmı hatırlanır ve o şekilde de kalır.
Bu arada Çorum demişken; aşağıdaki videoyu eklemek olmazdı. Zaten görseli de aynı amaçla ekledim, yazıyla alakası yok.

Not: Yazının amacı, Çorumlu ya da Kayserili insanları aşağılamak ya da üstünlük belirtmek değildir. Özellikle belirtiyorum çünkü beklenmedik insanlar memleketleri(?) konusunda yakışmayacak çıkışlar yapabiliyorlar.

2 Yorum

  • Çorumdan Adam Çıkmaz Sözüne İnanıyorum Çünkü Gerçektende Çıkmaz Amele Şehir İnsanı Yeme Gözüyle Bakan Şehirdir… Çorumdan Ayrıca Utanıyorum…!
    Bir Ankara Elmadağlı Olarak

Oğulcan

Arşivler

Kategoriler