Bilgisayarınıza taktığınız her dvd , cd , usb bellek gibi depolama birimleri “autorun” adında bir dosya içerir.Bu dosya ile siz birimi çalıştırmadan otomatik olarak çalıştırmaya başlar.Genellikle kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılan bu özellik devreye girdiğinde birçok virüsü bilgisayarınıza bulaştırabilir.Vista’da ek paketler ile bu sorun kısmen giderilse de aynı sorun burda da karşımıza çıkabiliyor.
Antivirüs programı neden işlemiyor diye düşünmeye de pek gerek yok , çünkü autorun dosyasını gördüğünde devreye giren Windows politikası , izin verilmiş gibi gösterilerek antivirüs programlarını atlatıyor çoğu zaman.Örneğin; Avast , Nod32 , Norton gibi antivirüs yazılımları uzun süre “amvo” isimli virüsü tespit edememişlerdi.Bu sebeplerden dolayı usb belleklerin otomatik çalışması engellemek en net çözüm.
Çözüme gelirsek;
Sıradaki işlemleri yapmadan önce her ihtimale karşın bir geri yükleme noktası oluşturmanızı tavsiye ederim.
“Başlat > Çalıştır” yolunu izleyerek çıkan komut penceresinde “regedit” yazıp , Windows Kayıt Defteri Düzenleyicisini açıyoruz.Soldaki menüler yardımı ile sırayla “HKEY_CURRENT > Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Policies” yolunu izleyerek aşağıdaki pencereye ulaşıyoruz.
Öncelikle Policies anahtarına sağ tıkladıktan sonra yeni bir anahtar oluşturup adını “Explorer” yapıyoruz.Bu anahtar bilgisayar kullanımında alt klasör olarak gözükecektir.Daha sonra oluşturduğumuz “Explorer” anahtarına giriyoruz.Sağ taraftaki boş kısma yine sağ tıklayarak “Yeni > DWORD (32bit) Değeri” komutları ile oluşturacağımız değere “NoDriveTypeAutoRun” adını veriyoruz.Değer verisi olarak “95” giriyoruz.
Bunun dışında usb belleklerinde otomatik çalışmasını engellemek için bir değer daha oluşturuyoruz.Yine aynı şekilde boş alana sağ tıklayarak “Yeni > DWORD (32bit) Değeri” komutları ile oluşturacağımız değere bu kez “NoFind” adını veriyoruz.Az önceki işlemi yine uygulayarak “NoFind” değer verisi olarak “1” giriyoruz.
İşlemin yararlı olması için , işletim sisteminizi yeniden başlatmanız gerekmektedir.Artık Usb virüsleri sorun olmayacak.
Teşekkürler.
Teşekkürler paylaşım için ama benim bu işlemleri yapmaya pek cesaretim yok 🙂 neyseki usb belleğim takılınca otomatik açılmıyor. direk tarama yaptırdıktan sonra açıyorum.
Teşekkürler yinede paylaşım için. bu sorunu yaşayanların bi tek bizler olmadığımız kesin 🙂
Ben teşekkür ederim , beğendiğine sevindim.
Çok zor değil ama riskli bir iş haklısın:)
Bu sorunu tabiki birtek biz yaşamıyoruz.
Ben de bir çözüm yazayım bari:
(Uğraştırır ama kesin bir çözümdür.) – Bir tane çalışan bir Pardus CD’si kapın dergilerden. USB belleğinizi bağlayın. Açın. Önemli olan dosyalarınızı başka bir belleğe ya da cd’ye yazdırın. Disk’de güzelce formatlayın. Daha kolay bir yol fakat çalışan cd’yi indirmek zorunda kalmakta sabır gerektiriyor 🙂
🙂 Bu çok güzel fikir ancak , varolan işletim sistemini tehlike atmadan kullanmakta iyidir.
siz hala neden güvenli olmayan windows kullanıyorsunuz.
özgürlük için ve temiz güvenli yerli malı olması açısından pardus işletim sistemi kullanmanızı tavsiye ederim.iki yıldır kullanıyorum antivirüs yazılım yok virüs gelmiyor kafam rahat sistem temiz. pardus çıkan bütün yazılımları ve serileri tek tek yükledim kullandım şu an 2008.1 hyaena hyaena kullanıyorum. çok güzel hiç bir driver yüklemeden sistem 20 dakikada kuruluyor.
parduslu günler dilerim.
benim yaptığım yorumları ister yayınlayın istemezseniz yayınlamayın pardus gerçeğini değiştiremezsiniz.
Öncelikle belirtmek isterim ki yorumu geç gördüğüm için onaylamadım herhangi bir artniyetim olduğundan değil.Üslup düzgün olduğu sürece herkes fikrini belirtmelidir.
Söylediklerinize gelirsek;
Tüm dünya windows işletim sistemi kullanırken , yazılan tüm programlar onun üzerine yazılırken , okullarda (bkz:bilg.müh.) windows işletim sistemleri öğretilirken tek başına pardus kullansak ne olur kullanmasak ne olur.
Öncelikle örgütlenmek gerekli.Daha sonra elbette dedikleriniz güzel şeyler.
Teşekkürler.
gelecek linux biryerlerden başlamak gerek gelecek için.
gökten gül yağmaz
hayal kurmak gerek
hayal kurmakla
gül bitmez
gül dikmek gerek.
gelecek linux değil bence.
geleceğin iyi olması bizim linux kullanarak bişeyleri ilerletmemiz gerekli.Bunun içinde tek tek değil ülke çapında yapmayalıyız ve açıkcası bu şartlarda zor görünüyor.
[…] 20 Kasım‘da Çevrimiçi Dosya Depoları isimli yazımı yazdım. 23 Kasım‘da Usb Bellek Virüslerini Temizlemek yazısını yayınladım. 26 Kasım‘da Üniversite Okumak isimli yazımı yayınladım , […]
Usb belleklerdeki virüslere nahlet gele. Sırf usb virüsleri yüzünden bilgisayyarıma kaç kez format atma zorunda kaldım.