Türkçe’nin birçok kuralı olduğundan, herbirinin okuyucu ve yazar için pozitif katkıları olacağından uzun uzun bahsetmeyeceğim! Uzun zamandır dikkat ettiğim bir kuralı ve faydalarını anlatacağım o kadar..
İnternet çağındayız; neredeyse herkes bişeyler yazıyor. En basitinden bir öğrenci ödevini artık bilgisayarda yazıp kaydediyor. Araştırmalarını interneti kullanarak yapıyor. Bu kadar yazan ve okuyan bir aradayken bunu uygulamamak biraz saçma olmalı.
Türkçe’de kullanılan noktalama işaretleri kendinden önceki kelimeyle bitişik yazılır ve noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılır!
Kural çok eski olabilir, çok fazla uygulayan olabilir. Ancak ben bilmiyordum. Şöyle eski yazılarıma göz attığımda gördüm ki kimi zaman uygulanmış, kimi zaman dikkat edilmemiş. Bu da denk geldiğinin göstergesidir. Kuralı öğrendiğimden beri gezdiğim sitelere, okuduğum yazılara dikkat ediyorum. İşi ciddi yapan haber sitelerini saymazsam yazılan yazıların yarısından fazlasında bu kural ya hiç uygulanmıyor yada benim gibi denk geldiği için uygulanıyor.
Bir örnek vererek daha net görelim:
Yanlış
Efendiler,bilirsiniz ki hayat demek,mücadele,müsademe demektir.(Mustafa Kemal Atatürk)
Doğru
Efendiler, bilirsiniz ki hayat demek, mücadele, müsademe demektir. (Mustafa Kemal Atatürk)
Hepimiz Türkçe konuşmaya çalışırken, Türkçe kelimeler kullanmaya özen gösterirken diğer taraftan kurallara uymamak büyük tezatlıktır. Zaten az okuyoruz, bir de yazım hataları ile bunu daha aza indirmeyelim.
Teşekkürler.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Bazen bende yapmaya çalışıyorum, bilmem ne kadar doğru… (:
Haklisin Ogulcan, bu bir kuraldir. Bu kurala uyanlarin yazilari hem daha okunakli olur, hem de daha güzel görünür. Tesekkürler …
Bu kuralı iyi biliyorum ve uygulayabildiğimi düşünüyorum. Dikkat edilmesi gereken bir kural kesinlikle… Yazman iyi olmuş
Ehe, yeni kelimeler eklerken bile yazdığın yazılar imla kurallarına uymuyormuş. Bunu açık yüreklilikle söylemen çok güzel. Tebrik ediyorum seni..